- Ele phant = arch great
- Earths largest land mammal
- 3 species:
- African savanna, Loxodonta africana
- African forest, Loxodonta cyclotis
- Asian, Elephas maximus
- In 37 countries in Africa, 13 in Asia (2013). Once spanned continuous tracts across the continents, now live in increasingly fragmented areas
- Extremely adaptable
- Maximum life span approx. 70 years
- Brain weighs 4-6 kg, the largest of living and extinct terrestrial mammals
- Like humans, are able to make and use tools, and show evidence of social learning
- Advanced acoustic, visual, chemical and tactile communication
- Able to communicate and maintain contact with other elephants over long distances using seismic communication signals, which they absorb through their feet
- Able to discriminate between the voices of at least 100 other elephants
- Trunk, a fusion of upper lip and elongated nose weights up to 140 kg, can pick up a straw, push over a huge tree, tenderly touch family members, pour 12 litres of water into its mouth, detect scents over several kilometres
- Tusks - elongated incisors - ivory has been coveted by humans for tens of thousands of years and has had lasting impact on art and culture
- Skin is up to 32 mm thick in places and almost paper thin in others
- Females can give birth to up to 12 offspring
- Daily food intake 4-7% of body weight
- Diet includes grass, herbs, tree foliage, fruit, bark, pith, lianes
- Interbirth interval: 4-6 years
- Gestation: about 660 days
- Age at first reproduction: 8-15 years
- Age at first musth: 15-28 years
- Basic social unit is the family, which includes a mother and her sexually immature offspring
- Live in complex fission-fusion societies, that separate and reunite based on weather conditions and food availability
- Families are led by matriarchs, who store decades of ecological knowledge that is critical for the survival of the family unit and members through droughts, predation and other threats
- Tend to have lifelong or long-lasting social bonds
- Demonstrate socio-emotional complexities, such as empathy and self-recognition
- Display concern for distressed and dying elephants, not restricted to close kin
Property
African savannaLoxodonta africana
African forestLoxodonta cyclotis
AsianElephas maximus
Population and status
Population 2016 (Estimates)
352,271 + 22,711 = 374,982
Declining
Declining
Population 2012 (Estimates)
434,000–550,000
60,000–150,000
Approx. 30,000 wild; 15,000 captive
Population 2008 (Estimates)
490,000–575,000
100,000–160,000
Approx. 30,000 wild; 15,000 captive
Population 1979 (Estimates)
1.3 million both African species
See African savanna
28,000–42,000
IUCN Status
Endangered
Critically endangered
Endangered
Range states
37 countries in Sub-Saharan Africa
Native: Angola; Benin; Botswana; Burkina Faso; Cameroon; Central African Republic; Chad; Congo; Congo, The Democratic Republic of the; Côte d'Ivoire; Equatorial Guinea; Eritrea; Ethiopia; Gabon; Ghana; Guinea; Guinea-Bissau; Kenya; Liberia; Malawi; Mali; Mozambique; Namibia; Niger; Nigeria; Rwanda; Senegal; Sierra Leone; Somalia; South Africa; Sudan; Tanzania, United Republic of; Togo; Uganda; Zambia; Zimbabwe
Regionally extinct: Burundi; Gambia; Mauritania
Reintroduced: Swaziland
Found most commonly in countries with dense forests: Gabon, the Democratic Republic of Congo (DRC), Cameroon and Central African Republic in central Africa and Côte d'Ivoire, Liberia, and Ghana in West Africa
Native: Bangladesh, Bhutan, Cambodia, China, India, Indonesia (Kalimantan, Sumatera), Lao People's Democratic Republic, Malaysia (Peninsular Malaysia), Myanmar, Nepal, Sri Lanka, Thailand, Viet Nam
Regionally extinct: Pakistan
Physical measurements
Ave. max height male
Almost 4 m
2.4 m
Almost 3.5 m
Ave. max height female
Almost 2.7 m
1.98 m
2.4 m
Ave. max weight male
6,000 kg
–
5,500 kg
Ave. max weight female
2,767 kg
–
–
Ave. weight newborn
120 kg
–
90 kg
Ave. age at male independence
14 years
–
–
Body shape and characteristics
Back shape
Concave
Concave
Convex
Highest point
Shoulders
Shoulders
Head
Ears
Very large triangular
Typically smaller, more rounded
Smaller, triangular, prominent ear folds
Skin
Wrinkled
–
Smoother than savanna
Teeth
Lozenge-shaped loops
Lozenge-shaped loops
Narrow compressed loops
Mandible
Short and wide
Long and narrow
–
Trunk
Two finger-like tips
Two finger-like tips
One finger-like tip
Toenails
Four on forefoot; three on hindfoot
Five on forefoot; three on hindfoot
Five on forefeet, four on hind foot
Tusks and ivory
Tusks, male
Thicker, more upcurved than forest
More slender and straighter than savanna
Yes, but many are tuskless
Tusks, female
Thicker, more upcurved than forest
More slender and straighter than savanna
Vestigial or absent
Tusklessness
More common in females; % varies depending on ivory hunting pressure
% varies from population to population
Males: Varies from population to population
Tusks, ave. max weight
7 kg female; 49 kg male
–
–
Tusk, max. recorded weight
97.3 kg
–
–
Ivory
Softer and more yellow than forest
Harder and "pinker" than savanna
–
Behaviour and habitat
Temporal gland secretion
Both sexes; common in females
Both sexes; uncommon in females
Both sexes; very rare in females
Sound production
As low as 10 Hz
As low as 5 Hz
As low as 8 Hz
Males
Form bachelor groups
Form bachelor groups
Form bachelor groups rarely
Average home range
Up to 11,000 km² (desert elephants)
Up to 2,000 km²
Up to 4,000 km²
Predators
Humans; juveniles, calves: lions, hyenas
Humans
Humans, tigers
Major Threats
Poaching for ivory and meat.
Illegal hunting.
Loss and fragmentation of habitat due to expansion of human population and land development.
Human-elephant conflict mainly due to habitat encroachment.
Forest elephants face the threats of poaching for ivory and habitat loss, similar to other elephants, but they also are more frequently hunted for meat and threatened by industries extracting natural resources, such as wood, minerals, and oil.
Forest elephants have not benefited from development of an ecotourism industry that encourages their protection.
Habitat loss, degradation, and fragmentation, which also leads to human-elephant conflict and death. Asian elephants live among the most dense human populations in the world.
Poaching for meat, leather, and ivory.
Population and status
Population 2016 (Estimates)352,271 + 22,711 = 374,982
Population 2012 (Estimates)434,000–550,000
Population 2008 (Estimates)490,000–575,000
Population 1979 (Estimates)1.3 million both African species
IUCN StatusEndangered
Range states37 countries in Sub-Saharan Africa
Native: Angola; Benin; Botswana; Burkina Faso; Cameroon; Central African Republic; Chad; Congo; Congo, The Democratic Republic of the; Côte d'Ivoire; Equatorial Guinea; Eritrea; Ethiopia; Gabon; Ghana; Guinea; Guinea-Bissau; Kenya; Liberia; Malawi; Mali; Mozambique; Namibia; Niger; Nigeria; Rwanda; Senegal; Sierra Leone; Somalia; South Africa; Sudan; Tanzania, United Republic of; Togo; Uganda; Zambia; Zimbabwe
Regionally extinct: Burundi; Gambia; Mauritania
Reintroduced: Swaziland
Physical measurements
Ave. max height maleAlmost 4 m
Ave. max height femaleAlmost 2.7 m
Ave. max weight male6,000 kg
Ave. max weight female2,767 kg
Ave. weight newborn120 kg
Ave. age at male independence14 years
Body shape and characteristics
Back shapeConcave
Highest pointShoulders
EarsVery large triangular
SkinWrinkled
TeethLozenge-shaped loops
MandibleShort and wide
TrunkTwo finger-like tips
ToenailsFour on forefoot; three on hindfoot
Tusks and ivory
Tusks, maleThicker, more upcurved than forest
Tusks, femaleThicker, more upcurved than forest
TusklessnessMore common in females; % varies depending on ivory hunting pressure
Tusks, ave. max weight7 kg female; 49 kg male
Tusk, max. recorded weight97.3 kg
IvorySofter and more yellow than forest
Behaviour and habitat
Temporal gland secretionBoth sexes; common in females
Sound productionAs low as 10 Hz
MalesForm bachelor groups
Average home rangeUp to 11,000 km² (desert elephants)
PredatorsHumans; juveniles, calves: lions, hyenas
Major ThreatsPoaching for ivory and meat.
Illegal hunting.
Loss and fragmentation of habitat due to expansion of human population and land development.
Human-elephant conflict mainly due to habitat encroachment.
Egenskap
Afrikansk savanneelefantLoxodonta africana
Afrikansk skogselefantLoxodonta cyclotis
Asiatisk elefantElephas maximus
Bestand og status
Bestand 2016
~374 982
Synkende
Synkende
Bestand 2012
434 000–550 000
60 000–150 000
~30 000 ville, 15 000 i fangenskap
Bestand 1979
1,3 mill. (begge afrikanske arter)
–
28 000–42 000
IUCN-status
Truet
Truet
Truet
Fysiske mål
Høyde, hann (maks)
~4 m
2,4 m
~3,5 m
Høyde, hunn (maks)
~2,7 m
1,98 m
2,4 m
Vekt, hann (maks)
6 000 kg
–
5 500 kg
Vekt, nyfødt
120 kg
–
90 kg
Kroppsform og kjennetegn
Rygg
Konkav
Konkav
Konveks
Høyeste punkt
Skuldre
Skuldre
Hode
Ører
Svært store, trekantede
Mindre, rundere
Mindre, med folder
Snabel
To «fingre»
To «fingre»
Én «finger»
Tånegler (for/bak)
4 / 3
5 / 3
5 / 4
Støttenner
Hann
Tykkere, mer oppkrummet
Slankere, rettere
Ja, men mange er uten
Hunn
Tykkere, mer oppkrummet
Slankere, rettere
Minimale eller fraværende
Snittvekt støttenn
7 kg (hunn) / 49 kg (hann)
–
–
Tyngste registrert
97,3 kg
–
–
Elfenben
Mykere, gulere
Hardere, rosaere
–
Atferd og habitat
Hanner
Danner ungkargrupper
Danner ungkargrupper
Sjelden ungkargrupper
Leveområde (maks)
Opptil 11 000 km²
Opptil 2 000 km²
Opptil 4 000 km²
Lydfrekvens (min.)
Ned til 10 Hz
Ned til 5 Hz
Ned til 8 Hz
Predatorer
Mennesker, løver, hyener (unger)
Mennesker
Mennesker, tigre
Bestand og status
Bestand 2016~374 982
Bestand 2012434 000–550 000
Bestand 19791,3 mill. (begge afrikanske arter)
IUCN-statusTruet
Fysiske mål
Høyde, hann (maks)~4 m
Høyde, hunn (maks)~2,7 m
Vekt, hann (maks)6 000 kg
Vekt, nyfødt120 kg
Kroppsform og kjennetegn
RyggKonkav
Høyeste punktSkuldre
ØrerSvært store, trekantede
SnabelTo «fingre»
Tånegler (for/bak)4 / 3
Støttenner
HannTykkere, mer oppkrummet
HunnTykkere, mer oppkrummet
Snittvekt støttenn7 kg (hunn) / 49 kg (hann)
Tyngste registrert97,3 kg
ElfenbenMykere, gulere
Atferd og habitat
HannerDanner ungkargrupper
Leveområde (maks)Opptil 11 000 km²
Lydfrekvens (min.)Ned til 10 Hz
PredatorerMennesker, løver, hyener (unger)

The largest video and audio library of elephant behaviors.
